مدیر بهره برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برق آبی شرکت آب منطقه‌ای مرکزی گفت: سرانه مصرف آب هر فرد روزانه بطور متوسط بین ۳ تا ۵ هزار لیتر در شبانه روز است که اگر بخواهیم با سرانه ۱۳۰۰ متر مکعب در سال برای مصرف آب لحاظ کنیم  ۳۶۰۰ لیتر خواهد شد.
کد خبر: ۱۰۹۰۴۳۴
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۸ 31 January 2023

 

به گزارش تابناک مرکزی، حسین اکبری افزود:البته این مقدار تابعی از رژیم غذایی ، منطقه آب و هوایی و سرعت و قابلیت دسترسی به آب و نوع محصولات کشاورزی  و فرهنگ مصرفی منطقه خواهد بود.
وی یادآورشد:ا فزایش جمعیت، کاهش شدید منابع آب شیرین و تنوع غذایی از جمله عوامل تأثیرگذار بر روی بحران آب هستند.
وی افزود:امروزه اکثر متخصصین منابع آب  و حتی عموم مردم به  تغییرات اقلیمی و بحران آب به عنوان یک از اساسی‌ترین بحران‌های دنیای امروز اذعان دارند  و در بیشتر مکالمات روزمره شاهد بحث درباره تغییر در نوع و زمان بارشها در میان مردم هستیم.
اکبری گفت: برخی با این باور که دولتها موظف هستند آب مورد نیاز جامعه را تأمین کنند سعی می کنند دغدغه های فکری خود را در خصوص بحران کمبود آب کاهش دهند و برخی دیگر بر این باورند که کمبود دسترسی به منابع تأمین آب از جدیت بیشتری برخوردار است و تغییر اقلیم و کمبود آب دو بحران غیرقابل انکار جامعه امروزی است.
وی افزود: در شرایط فعلی منابع تأمین آب شرب در بسیاری از نقاط دنیا به شکل محسوسی کاهش پیدا کرده دولتها مجبور هستند سرمایه و زمان بیشتری را برای تأمین این ماده گرانبها اختصاص دهند که همین امر چالش‌های بسیاری را پیش روی مدیران در رسیدن به اهداف توسعه پایدار قرار داده است.
وی ادامه داد:از سویی افزایش چشمگیر جمعیت جهان، تغییر در رژیم‌های غذایی مردم، تحول در استانداردهای زندگی و عدم تناسب در توزیع منابع آب با ساختارها و تراکم های جمعیت این چالش ها را چند برابر کرده است.
مدیر بهره برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برق آبی شرکت آب منطقه‌ای مرکزی گفت: متاسفانه اکثر مردم آگاهی لازم را از میزان آب مصرفی خود در طول روز را نداشته و این احساس را دارند که احتمالا آب مصرفی شخص همان میزان آبی است که در دسترس اوست و مستقیما استفاده می کند،در حالی که تمام محصولات مصرفی این شخص اعم از خوراک ، پوشاک و فضای سبز محیط اطراف زندگی و سایر خدمات مورد استفاده شخص که به آب نیاز دارد نیز سهمی در آن خواهد داشت.
وی افزود: در حالیکه مردم کره زمین بخصوص کشور ایران با کمبود شدید آب دست و پنجه نرم می‌کنند،  آگاهی رسانی از وضعیت منابع آب در دسترس و لزوم حفظ آن برای آیندگان  و تامین نیازهای حداقلی باید از اولویت های اصلی باشد  و لزوم حفاظت از منابع آب و اجرای سند ملی آب و کشت محصولات استراتژیک از مهمترین دغدغه همه دولت هاست.
وی گفت:تغییر رژیم غذایی و وابستگی به تنوع محصولات باعث خواهد شد کشورهایی در آینده توانایی پیشرفت داشته باشند که بتوانند با حفاظت از منابع آب برای کاشت  محصولات استراتژیک و اساسی مواد غذایی و پر مصرف  وابستگی خود را به واردات اینگونه محصولات کاهش دهند لذا در این برهه که با کاهش منابع آب و تغییر اقلیم مواجه هستیم رسانه ها باید ضمن آگاهی رسانی عمومی و افزایش فرهنگ مردم، زمینه لازم برای همکاری مصرف کنندگان را فراهم آورند.
اکبری اظهارداشت:به گفته کارشناسان ۳۰ درصد مواد غذایی تولید شده به دلایلی همچون عدم توانایی لازم جهت رساندن به موقع محصولات به بازار، عدم تفکیک مناسب، عدم وجود کارخانه های فرآوری در نزدیکی تولید کنندگان، و.. از بین می رود و می توان گفت عملاً ۳۰ درصد منابع آب مصرفی بدلیل عدم مدیریت تولید تا مصرف در بخش کشاورزی که عمده ترین مصرف کننده ( حدود ۸۰ درصد منابع آب ) می باشد از بین رفته است به عبارت دیگر یعنی  حدود ۳۰ میلیارد مترمکعب از منابع آب از دست می رود.
وی افزود:در بخش مصرف نیز بدلیل عدم فرهنگ سازی مناسب در فروش، خرید و مصرف محصولات در خانواده ،  بطور میانگین ۱۰ درصد مواد غذایی به صورت دورریز از بین می رود که این به معنای از بین رفتن ۴۰ درصد از سهم سرانه هر فرد بطور متوسط خواهد بود و این میزان حجمی معادل ۴۰ درصد جمعیت فعلی کشور است.
وی یادآورشد: شناخت کامل وضعیت  منابع آبی و شفاف سازی در خصوص حجم منابع آب قابل استحصال و در دسترس به مردم، تبیین راههای درست مصرف کردن و بهینه مصرف کردن در کلیه بخشها با ایجاد انگیزه در مرتبه ابتدایی و سخت گیری مجدد در مراحل بعد و افزایش روشهای بازدارندگی برای مصرف بهینه با این رویکرد که آب مصرفی هر کدام از بخشهای تولید مربوط به عموم است نه شخص و یا مزرعه خاص، کشت های فرا سرزمینی و قرارداد های بلند مدت با کشورهای همسو و پر آب برای تولید محصولات پر آب بر، شفاف کردن هزینه  های استحصال منابع آب برای مردم  و مصرف کنندگان در کلیه بخش ها از لحاظ یارانه های دولتی، ایجاد کارگاه‌های کوچک فرآوری محصولات غذایی و تبدیلی برای جلوگیری از ازیبن رفتن محصولات از نظر سهولت دسترسی و افزایش ارزش افزوده محصولات برای مصرف و صادرات، ایجاد سردخانه ها و سالن های کوچک در اطراف مناطق مختلف بخصوص حاشیه خطوط اصلی ترابری اعم از جاده ای و ریلی برای تسریع در انتقال محصولات و  افزاایش مدت زمان نگهداری و توزیع در زمان مناسب مورد نیاز، جلوگیری از خام فروشی محصولاتی که توانایی افزایش ارزش افزوده بلحاظ نیاز بازار های صادراتی داشته و در مقابل الزام صادر کننده به واردات محصولات پر آب بر در مقابل صادرات، جلوگیری از ساخت و سازهای تفرجگاهی و تفریحی در اراضی مستعد کشاورزی که بعلت داشتن آب و هوای مناسب بیشترین بازدهی و بهره دهی از منابع آب و تولید محصولات را دارند و جلوگیری از تغییر الگوی کشت بلحاظ ایجاد باغات و تغییر زمان فصول آبیاری و فشار برداشت از منابع آب در فصول گرم بالاخص تابستان ( افزایش سطح باغات بدلیل سوء استفاده برای فروش برای مناطق تفرجگاهی ) و ایجاد سازکار قانونی برای کنترل مجوزهای صادره از منابع آب بخصوص منابع آب زیرزمینی برای ابطال یا مدت زمان بهره برداری ویا تمدید آن بر اساس شرایط زمانی و مکانی به عنوان  پیشنهادات برای تبیین بحران کم آبی ارائه می شود.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار